Rendeljen közvetlen a gyártótól. Tel:+3620378-9787

Az OrsiDekor Blogja - Mindenről, Ami Esküvő

Vőfély és nőfély

2018.11.02 08:00
Vőfély és nőfély

A vőfély - azaz „a vőlegény felebarátja” - Régebben a család barátja vagy rokona vállalta ezt a megtisztelő szerepet. Sőt nem volt ritka még egy-két évtizeddel ezelőtt sem, hogy a lakodalomba nem egy, hanem több vőfélyt is meghívtak. A hagyományok szerint ő búcsúztatja el a vőlegényt, majd a násznéppel karöltve ő kéri ki a menyasszonyt a szülői házból.

Mindezt vicces rigmusokban, versikékben szavalva, teletűzdelve jókívánságokkal. Mára azonban egyre gyakoribbak az „egyhelyszínes” esküvők. Ilyenkor a kikérés és búcsúztatás egy helyen, a választott vendéglőben. Ma már feledésbe merült az, hogy barátot kérjenek fel erre a szerepre. Inkább hivatásos vőfélyt hívnak a lakodalmakba, aki felkészülve a "megmérettetésre", pontosan és szépen levezényli a lakodalmat.

 

A vőfély manapság is az igazi, hagyományos, falusias lagzik elengedhetetlen kelléke, legfontosabb ismérvei: népies viseletben jelenik meg, mint a díszes mellény, bokrétás kalap, szalagokkal feldíszített vőfélybot. Rigmusokban, rímekbe szedve beszél, pl.: verssel kéri ki a menyasszonyt a szülőktől a vőlegény részére, elbúcsúzik a nevében a rokonoktól. A lakodalomban a fogásokat is (tréfás) rímekkel „harangozza be”, a viccek ízesek, gyakran kissé pajzánok. Népies játékokat játszik, illetve játszat az ifjú párral, amibe a násznépet is bevonja. A játékok témája általában a termékenység, nő-férfi klasszikus szerepek huncut kifigurázása.

Népszerű, hagyományos játék például a tojásgörgetés: az ifjú férjet egy asztalra állítják, hogy a vendégek is jól lássák, majd a vőfély egy tojást ad a menyasszony kezébe, aki a férje nadrágja egyik szárán fel-, majd a másik szárán legörgeti azt anélkül, hogy a tojás megsérülne – fagyasztott tojással még mókásabb lehet a feladat.

Nőfély, a vőfély női megfelelője, nem elírás, csak ritka jelenség! Ha szívesebben hallgatnátok egy kellemes női hangot az este folyamán, tökéletes döntés.

Bármelyiket is válasszuk esküvőnkre, mindenképpen döntsünk körültekinthetően, mert egy rosszul megválasztott személy tönkreteheti menyegzőnk napját. Fontos a szimpátia, az, hogy közös hullámhosszon legyünk, így érdemes a felkérés előtt beiktatni egy-két személyes találkozót is.