Kövess minket! | Inspirációk, tippek, közösség

 

Időpontfoglalás

Kinéztél valamit, amire élőben is kíváncsi vagy? Szeretnéd, hogy mi díszítsük fel az esküvőd helyszínét?

Foglalj időpontot és gyere el bemutatótermünkbe, hogy segíthessünk! 

Hívj minket az alábbi telefonszámon, és egyeztessünk: +3620/378 9787 vagy írj emailt orsidekor@gmail.com . Időpontok hétfötől csütörtökig 8-17 ig.

Partnereink

 


divattervező Fekete Ildikó

 

Hírlevél
Bankkártyás fizetés
Az Orsi DekorBlogja Mindenről, Ami Esküvő
2018.10.19 08:00

A legenda, mely igaz történet alapján íródott

Él egy legenda, mi szerint a Pilis lábánál a Budakeszi Arborétum mellett áll egy öreg tölgy két évszázada. Az 1830-as évekből származik a legenda, amelynek főszereplői Kaba János lovászfiú és a Szentkirályi (egyes források szerint Gyarmati) család leánya, Erzsébet, akik – ahogy az lenni szokott – igen fiatalon, alig 18 esztendősen szerelmesek lettek egymásba.

A lány apja azonban a Monarchiával jó kapcsolatot ápoló bécsi grófhoz akarta adni a lányát, hogy megmentse az apadó családi vagyont. A kötelesség és a szerelem harcolt a lány lelkében, ezért bár először engedte a fiú közeledését, bizonytalan volt.

A kötelességtudat szorítását azonban egyre gyakrabban váltotta fel a lovászlegény ölelése a sűrű kilovaglások során a pilis erdő lábánál. Végül az apa megneszelte a veszélyes szerelmet és miután kirúgta a lovászfiút, lánya lovaglási szokásait is jelentősen korlátozta. János így hiába várta szerelmét a szokásos helyen, a tölgyfánál.

Teltek-múltak a napok, és Erzsi nem jelent meg. Ekkor János levelet hagyott szerelmének, remélve, hogy a lány visszatér a titkos találkahelyre. A levél azonban bontatlanul pihent az ágak között.

Az erdőt járó szerzetes, Ferenc testvér figyelt fel a különös “falevélre” egy szokásos koraesti imádsággal teli sétája során. A levelet felbontotta, s ezzel végérvényesen szereplőjévé – sőt főszereplőjévé – tette magát a szerelmesek 200 éves történetének. A levélből kiderült számára a családi dráma, és a fiú elkötelezett szerelme egyaránt, így maga is gondolkodóba esett, hogy szabad-e neki beleavatkozni az eseményekbe. Hiszen “Isten útjai kifürkészhetetlenek”. A tölgyfa alatt térdet hajtva imádkozott a szerelmesek boldogságáért, amikor is a lemenő júniusi nap fénye áttört az erdő, és a tölgyfa ágain. A fényre ezernyi lepke telepedett a fára, hogy a nap utolsó meleg sugaraiban fürödjenek. Ferenc testvér kétségei elmúltak, s hitében megerősödve indult útnak, hogy a hetekkel ezelőtt íródott levelet kézbesítse a lánynak.

A szerzetes nemcsak bebocsátást nyert a Szentkirályi birtokra, de még szállást is kapott a kastélyhoz tartozó kápolna melletti sekrestyében. A buzgó imádság és a birtok minden lakója számára tartott misék és gyónások mellett pedig volt ideje Erzsébet és János között a titkos postás szerepét is vállalni. Hogy ne keverje bajba önmagát, a leveleket rendre a tölgy ágai közé rejtette, s a lovászfiút meghagyta annak hitében, hogy szerelme járt arra.

A szerelmesek története nem érhet véget boldogság nélkül, így végül Ferenc testvér nagy titokban megeskette őket Keresztelő János ünnepének estéjén – ezen a napon ugyanis enyhült Erzsébet apjának vasszigora az ünnepre tekintettel. A tölgyfa koronája alatt, a Hold fényénél kimondott házassági eskünek a csillagok és a fán pihenő lepkék voltak a tanúi.

A fiataloknak azonban menekülniük kellett az atyai harag, a törvény és a kor társadalmának ítélete elől. Szerelmes hőseink Pozsonyig futnak kalandosan, ahol nyomuk veszik a legenda továbbadóinak szemei elől.

Erzsébet levelei azonban fennmaradnak, melyeket Ferenc testvérnek ír még hosszú éveken át. Igaz, a rebellis barátnak is távoznia kellett a családi birtokról idő közben, így a leveleket a szerzetes számára a pilis erdőbe a “Szerelmesek Tölgyéhez” címezte a lány. A XIX. század romantikájára jellemzően a leveleket a kor postája ki is kézbesítette.

Azóta sok száz pár váltott levelet és gyűrűt is az immár kétszáz esztendős öreg tölgyfa alatt. A legenda szerint ugyanis az itt kimondott eskü örökké tart. Legyetek részesei a legendának!

Webáruház készítés