Rendeljen közvetlen a gyártótól. Tel:+3620378-9787

Az OrsiDekor Blogja - Mindenről, Ami Esküvő

Legénybúcsú hagyománya

2018.10.12 08:00

Az előző bejegyzésben a leánybúcsú hagyományát kutattuk, most a férfiakon a sor! Nézzük meg hogy hova gyökereztethető vissza a legénybúcsú.

A vőlegény búcsúztatása meglepően hosszú, és igencsak változatos múltra tekint vissza. Az ókorban a spártaiak, különösen a katonák körében volt szokás a vőlegény ünneplése a menyegző előtt: a barátok vacsorát rendeztek és köszöntőket, jókívánságokat mondtak a tiszteletére.

A babona szerint, a búcsú célja eredetileg a gonosz szellemek elűzése volt. A rosszakaratú démonokat az edények hangos összeütésével, porcelánok összetörésével, azokkal együtt járó csatazajjal és csörömpöléssel kergették el. Ez a szokás a keresztény hagyományból ered, és leginkább az irigység szellemeinek elűzése a célja. Másik jelentősége, hogy minél nagyobb a hangzavar, annál boldogabb lesz az ifjú pár.

Az idők során ezek az összejövetelek egyre féktelenebbé váltak. Egy 1896-ban tartott legénybúcsún jött el a töréspont. A partit Herbert Braun Seeley rendezte testvérének. A mulatságnak azonban egy rendőri razzia vetett véget, mivel különböző pletykák keringtek arról, hogy egy híres hastáncos hölgyemény mindennemű ruha nélkül szórakoztatja az egybegyűlteket. Később, az 1900-as évek Hollywoodjában is lábra keltek különböző mendemondák botrányos és hírhedt legénybúcsúkról.

Egyes országokban, például Hollandiában és az Egyesült Államokban nem az esküvő előtti napon, hanem két héttel korábban tartják a legénybúcsút a násznéppel együtt az örömapa házában. A házasulandó pár családjának férfi tagjai szembesítik a fiút a házassággal járó kötelezettségeivel, illetve megvizsgálják azt, hogy alkalmas-e rá. Lássuk be, kemény próbatétel ez az ifjú vőlegény számára, amit úgy is mondhatnánk, hogy gatyába rázzák, embert faragnak belőle. Európán belül egy fura, de vicces szokás Angliából terjedt el, „Stag Night” néven, hogy lehetetlen maskarába bújtatva kell végigparádézni vé a városon. Nem csak az Egyesült Királyságban jellemző a fiatalok vicces és kínos ruhába öltöztetése. Ausztráliában a vőlegényre úgynevezett „mankinit” adnak, ami egy szokatlan fazonú és élénk színű fürdőruha. Skóciában pedig a “Blackenings“-nek becézett mulatság célja, hogy a menyasszonyt alaposan zavarba hozzák..