Kövess minket! | Inspirációk, tippek, közösség

 

Időpontfoglalás

Kinéztél valamit, amire élőben is kíváncsi vagy? Szeretnéd, hogy mi díszítsük fel az esküvőd helyszínét?

Foglalj időpontot és gyere el bemutatótermünkbe, hogy segíthessünk! 

Hívj minket az alábbi telefonszámon, és egyeztessünk: +3620/378 9787 vagy írj emailt orsidekor@gmail.com . Időpontok hétfötől csütörtökig 8-17 ig.

Partnereink

 


divattervező Fekete Ildikó

 

Hírlevél
Bankkártyás fizetés
Az Orsi DekorBlogja Mindenről, Ami Esküvő
2018.10.05 08:00

Leánybúcsú hagyománya

Azt hiszem, hogy nem sokan gondolkodtunk el egy lánybúcsú szervezése előtt, hogy honnan is származik ez a tradíció, melyik országból ered, milyen sajátosságai vannak. Nézzük meg, hogy kinek is támadt először ez a remek ötlete, honnan ered a leánybúcsú hagyománya, ami ma már a legtöbb esküvő kötelező eleme – az utolsó lányként eltöltött este a barátnők körében.

Ha keresgélni kezdünk, vajon mik a gyökerei a ma szokásos leánybúcsúztató partiknak, érdekes módon többféle forrást is találunk. A földkerekség menyasszonyainak szinte mindenütt kitaláltak valamit, amivel emlékezetessé válhat életük egy korszakának lezárása. Ám ahány ház, annyi szokás…

Állítólag régi magyar hagyományok közé tartozik a leány- és legénybúcsú is. Úgy tartják, hogy minél zajosabb ez a mulatság, annál boldogabb lesz az ifjú pár. Eredetét tekintve mindkét nem esetében arról volt szó, hogy korábbi barátaiktól, barátnőiktől elbúcsúznak a házasodni készülők, hiszen az esküvő után faluhelyen a munkás hétköznapok kezdődtek, amikor már kevesebb idő jutott a szórakozásra, mint a házasság előtti években. Legénybúcsút gyakran rendeztek valamilyen közösségi célokat szolgáló helyen (pl. kocsmában), leánybúcsúra viszont leginkább a lányos háznál került sor.

Egyes források szerint a hollandoknál a leánybúcsú, és a története a kelengyéhez fűződött: egy fiatal lány szerelmes lett, ám szerelme ágrólszakadt legény volt. A gonosz apa természetesen megtiltotta lányának, hogy egybekeljenek, ám a lány szófogadatlanul mégis a fiút választotta, és a szerelemmel együtt a szegénységet is, mert persze a bősz apa megtagadta a szokásos hozományt. Erre a vőlegény barátai összedobtak egy kis apanázst az ifjú párnak… Ebből a 16. vagy talán 17. századi legendából ered tehát az ötlet, hogy ajándékokkal lássuk el a házasulandókat.

Az angoloknál már a 14. században meghonosodott  ez a jófajta szokás, és a sörhöz (is) kötődik: a vidámságot Bride Ale-nek hívták (bride=menyasszony, ale pedig az angol világos sör) - az esküvő előtt a menyasszony által főzött sört eladták (és megitták) és a befolyt pénz az ifjú pár hozománya lett. (Langland az 1300-as években írt híres Piers Plowman című erkölcsös művében is említést tesz egy ilyen eseményről.).

Akárhogy is nézzük a dolgot, a leánybúcsú ötletét mégiscsak az amerikaiaknak sikerült leginkább tökélyre fejleszteni, bárhonnan is koppintották az ötletet, a leánybúcsú is Amerikában futott be karriert.

Igaz, ami igaz, a franciák is, ha nem is siratnak, viszont temetnek, mielőtt az esküvőn kimondott „igen”-nel végképp megpecsételnék a sorsukat: Franciaországban a  „enterrement de la vie de la jeune fille” azaz, a „fiatal leányélet eltemetése” ad okot a vigalomra, mert náluk is minden, csak nem temetői hangulat az ilyenkor szokásos buli. Azt mondják, a franciák ragaszkodnak saját kultúrájuk védelméhez, és nem nagyon emlegetik referenciaként más leányok szokásait. Az biztos, hogy náluk is először csak a férfiak voltak feljogosítva még egy utolsó kicsapongásra..

Az olaszok, valószínűleg elég későn kaptak észbe, hogy a többi európai nációhoz hasonlóan gyorsan kövessék az amerikai girl-ök kitalálta partizásokat, és lehet, ennek az is oka, hogy az olasz vérmérséklet még mindig jobban ragaszkodik szenvedélyes, sokszor drámai, de mindenképpen hagyomány- és családtisztelőbb szerelmi és házassági szokásaihoz.

Végül is mindenütt, mindenkor igaz, hogy a leánybúcsú tradíció kialakulásának eredete ugyanaz: vegyünk búcsút leánysorsunktól, akár vidáman, akár siránkozva, akár elegánsan, akár bárhogy, lehetőleg minél látványosabb keretek között.

Webáruház készítés