Rendeljen közvetlen a gyártótól. Tel:+3620378-9787

Az OrsiDekor Blogja - Mindenről, Ami Esküvő

Templomi esküvő kisokos

2018.08.31 08:00

Gyönyörű menyasszonyként belépni a templomba, végig vonulni a padok között, és Isten színe előtt örök hűséget fogadni a szerelmünknek. Ez minden kislány álma. Azonban az oltárig vezető út sok-sok papírral, ügyintézéssel, idegeskedéssel van kikövezve. Ezt megkönnyítendő, összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a szertartással kapcsolatban.

Az egyházi esküvő az ország bármely plébániáján köthető, nincs lakhely szerinti kötöttség.A tervezett időpont előtt, legalább 3 hónappal, személyesen kell bejelentkezni, a jegyesek által kiválasztott templom plébániáján, a kért esküvői időpont, a jegyes oktatás, és az eskető pap személyének megbeszélésére.

 Lehetőség van csak a templom lefoglalására is a tervezett időpontra, ebben az esetben az eskető pap személyéről a párnak kell gondoskodnia.

A hívő párok esetében a hangsúly mindig a templomi esküvőn van, mert ott zajlik az Isten színe előtti házasságkötés, így ennek jóval nagyobb a jelentősége is!

A templomi határidőnaplóba ceruzával bejegyzésre kerül a kiválasztott időpont. A bejegyzés akkor válik véglegessé, amikor a pár minden szükséges iratot beszerzett, és az adataikat az anyakönyvbe bevezették. Ennek legkésőbb az esküvő előtt 1 hónappal meg kell történnie.

A jegyesoktatás a házasság szentségéről, a házaséletre való felkészítésről szól. Az oktatás történhet csoportosan vagy egyénileg is. Időtartamát, az alkalmak számát, az oktatást végző pap határozza meg, nincs egységes előírás.  

 

Költségek (stóladíj)

A stóladíjak egyházmegyei hatáskörben vannak, tehát változhatnak, attól függően, hogy melyik egyházmegyében van az adott templom. A költségeket továbbá az is módosíthatja, hogy a dekoráció elkészítését az adott plébánia vállalja-e, vagy sem, illetve milyen dekorációs lehetőségek állnak rendelkezésre.

Külső helyszín

Tudni kell, hogy római katolikus esküvőt csak felszentelt helyen lehet celebrálni, ezért kizárólag templomban, kápolnában lehet a szertartást megtartani.

A katolikus esküvők különlegessége például, hogy a két fél egymásnak szolgáltatja ki a szentséget, és megnyílik a házasság szentségének kegyelme a számukra. A szertartás alatt az eskető pap a jegyespárhoz kérdéseket intéz, majd ezt követően a pár esküvel erősíti meg ígéretét. A pap ezután megáldja a gyűrűket, amelyeket a férj és a feleség a szeretet és a hűség jeléül egymás ujjára húz.

Vallástól függetlenül minden esküvőre igaz, hogy az a nap csak és kizárólag a párról kell, hogy szóljon. Az egyházi esküvő a nagy nap fénypontja, ha valóban megélitek a pillanatokat!

 Ehhez persze nem árt végiggondolni mindent időben, hogy ne a szertartás közben kezdjetek el idegeskedni azon, hogy vajon minden rendben lesz-e majd.