Rendeljen közvetlen a gyártótól. Tel:+3620378-9787

Az OrsiDekor Blogja - Mindenről, Ami Esküvő

Miért válasszunk szertartásvezetőt?

2018.08.22 08:00

A legújabb trend szerint, már SZERTARTÁSVEZETŐT is választhatunk, így magát a ceremóniát  is személyre lehet szabni, ami lehet teljesen egyedi mind a helyszín, az időpont, a megjelenés, a szöveg és a különféle szertartási elemek tekintetében is.

A tévhitekkel ellentétben, ők nem színészek és nem is kamu anyakönyvvezetők. Ők azok, akik elindítják az esküvő napját, megadják annak hangulatát. Ha egy tapasztalt szertartásvezetőre bízzuk a polgári szertartás levezetését, akkor, biztosak lehetünk benne, hogy nem fognak ásítozni, unatkozni, órájukat nézegetni a meghívottjaink. Nem egy kötelező program lesz, hanem egy csokorba kötött megható pillanatok összessége.

 Az anyakönyvvezető köztisztviselő, alkalmazott, személye nem választható, hiszen őt a hivatal jelöli ki az adott napra. Csak a saját közigazgatási területén belül dolgozhat meghatározott időintervallumban. A szertartásvezető ezzel szemben szolgáltató, akit személyes szimpátia alapján választ a pár, bármelyik nap levezeti a szertartásukat hely- és időkorlát nélkül. A polgári szertartások alapelemei egy esküvőnek. Az esketők/szertartásvezetők nem az anyakönyvvezető helyett vannak, hanem ugyanúgy választja a pár, mint bármelyik más szolgáltatót vagy éppen egy lelkészt vagy papot, amikor pl. egyházi szertartást is szeretnének. A templomba sem a jogi kötelék miatt megy be a pár, hanem érzelmi indíttatásból és gyakran sokkal fontosabb az itt tett fogadalom, mint amikor aláírnak a hivatalban. Azok a párok, akik ezt az érzelmi töltetet polgári formában (is) szeretnék megélni, nélkülözhetetlen az eskető személye.

Hiába csodálatos és tökéletesen megszervezett az esküvő minden részlete, ha maga a szertartás, az igen kimondása sablonszerű. A tapasztalat az, hogy a meghívott vendégek igenis megjegyzik, hogy milyen volt a polgári szertartás, hiszen az egész nap központi pillanata az egymásnak tett fogadalom, ezt ünnepli meg mindenki egy nagyszerű vacsorával, bulival és erre a pillanatra készül a pár hosszú heteken vagy akár hónapokon keresztül is. Ezért nem mindegy hogyan hangzanak el azok a bizonyos igenek. Minden párral személyes találkozó keretében beszélik meg a részleteket, mert fontos, hogy kölcsönös legyen a szimpátia, hisz ettől lesz hiteles a szertartás. Egy ceremónia romantikus és családias is lehet, de lehet lazább elemekkel színesített is. 

A szertartásvezető megjelenése (szalag, anyakönyv) és a szertartás menete (IGENEK kimondása, aláírások, szülőköszöntés stb.) lehet hasonló, mint  a hagyományos polgári szertartás elemei. A különbség abban fog megmutatkozni, hogy a pár előtt ismert lesz a szöveg, velük előre egyeztetett a forgatókönyv, a kéréseiknek, elképzeléseiknek maximálisan eleget téve.

Szertartásvezetővel az esküvő lehetséges külső helyszíneken, és az ország bármely pontján, akár hétköznap, vagy ünnepnapokon, télen-nyáron, reggel, délben vagy akár éjszaka is. Legyen szó akármilyen egyedi elgondolásról, amivel szebbé, meghittebbé és emlékezetesebbé lehet tenni ezt a csodálatos eseményt, egy jó szertartásvezetővel mindez tökéletesen kivitelezhető.    

Ha ezt a megoldást választjuk, az időpont kiválasztása kizárólag rajtunk múlik, és nem azon van-e még hely a hivatal naptárában, és nem a kirendelt hivatali személy megy ki, hanem az általunk kiválasztott szertartásvezető. Vele van lehetőség többszöri egyeztetésre is, az esküvő előtt egy órával már a helyszínen van, és a szolgáltatókkal karöltve azon dolgozik, hogy minden a legnagyobb rendben legyen. Olcsóbb, mint egy hivatali külső helyszínes esküvő. A szertartásvezető a szertartás után sem siet sehova, tehát ha van egy kis csúszás, akkor sem kurtítja le a szöveget, vagy hagyja ki a „most megcsókolhatod a menyasszonyt” részt ;)  Továbbá lehetőség van saját esküszöveget mondani.  A násznépet nem kell a hivatalból a vacsora helyszínére szállítani, minden egy helyen történhet, és ez így romantikusabb és meghittebb lehet.